Verbinden en verbanden leggen

Heel druk geweest. Zoals met de grote, industriële beurs (Wots/IP) in Utrecht maar ook met het bezoeken van allerlei bijeenkomsten. Maar het bood me wel de gelegenheid te doen wat ik het leukste vind: verbinden en verbanden leggen.

Verbanden leggen

En wat een energie krijg je van mensen die met passie vertellen over wat hen beweegt. Zoals de powervrouwen op de World Class Maintenance jaarbijeenkomst met vooral (hooggeplaatste) technische vrouwen. Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser sloot af. De hele bijeenkomst draaide allemaal om werving van vrouwen voor de techniek. Algemene conclusie: passie. Stuk voor stuk waren de vrouwen door hun ouders meegesleept naar iets ‘waarvan ze dachten’ dat het iets voor hun kind zou zijn. Iets dat ze bij de STC in Brielle me destijds ook al vertelden. ‘Ouders die in de procesindustrie werken, komen hier enthousiast kijken met hun (soms onwillige) tiener op sleeptouw. Maar de laatsten gaan snel om.’

Hoezo verbanden leggen.

Nou wil ik niet generaliseren maar zelf heb ik ook ervaren hoe scholen soms de plank misslaan door (vooral meiden) te demotiveren voor een technisch beroep. Jammer, en een gemiste kans natuurlijk. Want als ergens een baangarantie aanzit……………….

Visser legde uit dat Defensie binnenkort een imagofilmpje presenteert omdat 70 procent van de meiden denkt dat defensie alleen voor mannen is! Kom op onderwijs ook jullie kunnen een steentje bijdragen aan imagoverbetering, ook van technische beroepen.

Verbinden

En dan natuurlijk de rol van passie. Steeds weer hoorde ik terug dat het leermeestergezelprincipe eigenlijk het beste werkt. Dan gaat het er wel om de meest positieve ambassadeur binnen je bedrijf aan een ‘jonge hond’ te koppelen. Zoals André van Ballegooijen uitlegde in zijn presentatie op Wots over het interne opleidingscentrum bij Bakker Sliedrecht. Maar het blijkt gewoon te werken: enthousiast vertellen hoe leuk je beroep is aan iemand die daar wat mee kan. Hoezo jong en oud verbinden….

Maar het was gewoon al leuk om allemaal ‘lotgenoten’ op de diverse bijeenkomsten te spreken. Allemaal met hetzelfde bezig: passie voor techniek. En dat willen zij en ik graag delen met iedereen die het horen wil, door verbinden en verbanden te leggen. Want al denkt u niet direct in techniek(en), er valt zo veel van elkaar te leren. Kruisbestuiving heet dat.

Doe er uw voordeel mee. Moeite om het handvatten te geven en in de praktijk uit te voeren? Schroom niet en vraag iemand anders hoe het werkt. Aan mij bijvoorbeeld.

 

 

 

Blader door het archief