Natuur(des)kundige

Natuur(des)kundige

Ruim een decennium geleden, toen ik begon in de procesindustrie, viel me al op dat bij veel technische bedrijven een technisch natuurkundige aan het roer stond.

Deskundige

Dat herinnerde me aan iets dat mijn vader ooit zei: ‘Leer een vak. Dat bedrijfskundige kun je als het je ligt altijd nog wel op pakken.’ Is het dat? Ik hoorde onlangs wel weer dat de bedrijven die het hoofd boven water houden, innovatief zijn en over een goed management beschikken. Door een combinatie van bovenstaande, veronderstel ik.

Toen onze dochter uitgeloot dreigde te worden voor geneeskunde, overwoog ze natuurkunde als alternatief. Voor mij als alpha een beetje ‘eng’. Maar ja, ik geloof best dat je er helder van leert redeneren en deduceren. En ja ik wil ook graag meer geïnteresseerden in techniek. En dan heb ik het nog niet eens over het vrouwenquota. Zij werd, gelukkig voor mij uiteindelijk toegelaten tot geneeskunde.

Natuurkundigen

Toch word ik ook wel blij van natuurkundigen als Jan Terlouw en Robert Dijkgraaf. Die naast dat beredeneren en deduceren ook nog de kunst verstaan van het uitleggen. Want ook al hoopt Dijkgraaf dat alle wetenschappers dat kunnen (‘De wetenschap graaft dieper en dieper. We zouden eigenlijk meer energie moeten steken in het uitleggen’) dat is niet iedereen gegeven.

Jan Terlouw (87!!) verstaat de kunst van het uitleggen overigens ook. Hij maakte al diepe indruk op heel Nederland bij ‘De wereld draait door’. Ik mocht er ook bij zijn op de Machevo-bijeenkomst eind 2018 waarbij een volle zaal een uur lang ademloos luisterde. Vanuit zijn eigen wereldbeeld de duurzaamheid op ieders bordje leggend.

Iemand die ook kan uitleggen/vertellen, geen natuurkundige overigens maar arts en astronaut, is André Kuipers. Zelfs misschien nog iets meer down2earth omdat hij ook volle zalen jeugd trekt. Laten die jongeren nou allemaal astronaut willen worden. Niet mogelijk zegt u? Maar ik houd mijn kinderen altijd voor dat je hoog moet inzetten en dan je dromen waar kunt maken.

En al is het maar de helft van die jeugd die de techniek omhelst, dan hebben we denk ik het tekort aan technici snel aangevuld.

Wilt u ook uw steentje bijdragen, bent u technisch maar niet in staat de vertaalslag te maken? Geen probleem, ik help u graag.

 

Blader door het archief