Enthousiasme werkt aanstekelijk

Enthousiasme werkt aanstekelijk

Vorige week beroepenvoorlichting gegeven op een middelbare school. Hartstikke leuk. Ik ben natuurlijk wel een beetje een vreemde eend in de bijt: een niet-technisch persoon schrijvend voor een technisch blad. Maar ok, mijn vak gaat om informatie verstrekken, verbinden, handvatten geven aan de lezers en vooral geen nieuwsgierigheid, dat klinkt zo negatief vind ik, maar wel alles willen weten.

Domme vragen bestaan immers niet. Interesse, dus goed luisteren en doorvragen als je het niet snapt, daar kom je een heel eind mee.

Ook wel grappig hoe de belevingswereld van die kinderen is. Zeg nou zelf, wist u als 15-jarige wat u wilde worden? Ja, piloot en agent die kunnen we allemaal verzinnen. Toch wel een aantal die al gerichter vroegen, zoals het opmaken van de pagina’s of het schrijven van een boek.

Maar zoals veel dingen op het moment, verandert de communicatie ook razendsnel en dan vooral de uitingen. Die kinderen begrijpen ook wel dat papier zijn langste tijd heeft gehad en de huidige ‘lezer’ snelle en hapklare brokken wil. Een uitdaging, zonder meer.

Dan ook wel grappig ook de juridische collega op die avond in het lokaal er naast haar verhaal vertelde aan de hand van tv-series als Suits en Danni Lowinski. Voor die kinderen meteen een referentiekader. Want daarom willen er toch veel piloot of agent worden: zo’n mooi uniform spreekt aan. En plaatjes doen altijd meer dan praatjes.

Ik zat aan de Alpha-kant dus de echte Bèta-aanwas heb ik niet kunnen proeven. Maar de (tweede tussen)rapportage op platform Bèta Techniek stemt hoopvol.

‘De instroom van studenten is sterk gegroeid. De instellingen lopen hiermee vooruit op de doelen voor 2016, die vaak reeds bereikt zijn. Kwalitatief behoort het chemische en fysische onderzoek in Nederland tot de wereldtop.’ En ‘Het aandeel vrouwen in wetenschappelijke posities in de natuur- en scheikunde is in korte tijd aanzienlijk verhoogd (maar moet nog hoger).’

En omdat domme vragen niet bestaan, de leerlingen ook maar wat teruggevraagd. En inderdaad hebben sommigen al helder op het netvlies welk pad ze na hun middelbare school willen volgen. En zelfs een paar die met hun Alpha-profiel nog een soort van Bèta-kant op willen als bijvoorbeeld verkeersvlieger. Maar diegene wist ook al hoe dat manco aan te vullen.

Ik had een goed gevoel over de wisselwerking en kreeg positieve feedback. Weer een communicatieplusje op mijn palmares. Overigens ook een compliment aan de leerlingen. Want zij waren geïnteresseerd en enthousiasme werkt nou eenmaal vice versa.

 

Blader door het archief