De grootste uitdaging

Time flies. Niets is minder waar ontdekte ik maar weer eens toen ik tot mijn schande zag dat ik mijn laatste blog afgelopen zomer postte. Er gebeurde ook wel veel de afgelopen maanden, maar dat is geen excuus.

Het mensen verbinden en verbanden leggen, gaf mij weer veel energie. Zo bleek de successtory van VDL te danken aan de vooruitziende blik van Willem van de Leegte: mensen blijven het belangrijkste kapitaal. Althans, als je in 50 jaar van 3 naar 16.000 medewerkers gaat, doe je iets goed toch?

Uitdaging arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt zal veranderen, het personeelstekort loopt alleen maar verder op in de industrie. De nationale denktank heeft bedacht dat we mensen die ons land van elders binnenkomen, op weg kunnen helpen met een taalbootcamp. Zoiets als wij ‘bij de nonnen’ doen als we een buitenlandse betrekking aannemen.

En natuurlijk zal de robot opstomen maar dat maakt mensen geenszins overbodig. Ik las onlangs een artikel in een krant waarin werknemers hun robotcollega’s prijzen.

We moeten wel leren flexibel met arbeidskracht om te springen (agile HR) en onszelf flexibel op te stellen. Nou doe ik al ruim 15 jaar niets anders dus ik herken het wel. Deadline-gestuurd werken heeft voordelen. Ok, het valt niet mee zo begin januari een nummer af te moeten sluiten, dat vergt wat discipline.

Ontmoetingen

Maar ik had goed geoogst. Diverse bezoeken en ontmoetingen vloeiden in elkaar over. Zo ontdekte ik steeds een nieuwe loot aan de ‘agile-stam’ en kon ik een ander weer op weg helpen. Want ja ik moet er wel over blijven communiceren natuurlijk. En dan blijkt toch weer ‘het verbinden en verbanden leggen’ zijn vruchten af te werpen.

Dus ook (communicatief) vastgelopen? Laten we eens brainstormen of we er samen uitkomen. Als ik iets heb geleerd van 2017 is het dat moeten veranderen soms weer heel nieuwe kansen en uitdagingen biedt. Het durven, dat is de grootste uitdaging!

 

Blader door het archief