Circulariteit

Zoek het op en je krijgt ‘rondgaande beweging’. Zo ongeveer als je een column of blog leert schrijven, eindigen bij je beginpunt.

Hoe ik er op kom? Ik loop vaak tegen een buzzwoord op en deze keer is het circulaire economie. Volgens Wikipedia is dat ‘een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. Anders dan in het huidige lineaire systeem, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd’.

En de verwarring sloeg toe bij mij. Want circulair is wat mij betreft grondstoffen almaar hergebruiken. Stuitte ik in mijn zoektocht op internet alleen op een artikel op Management Impact van een onderzoeker en een hoogleraar van de Radboud Universiteit in Nijmegen over gebruikslekkage en ik was weer een illusie armer. Maar ik was sowieso al getriggerd bij maximaliseren en minimaliseren, want hoe kwantificeer je dat? Op twee bijeenkomsten die ik onlangs bezocht, ontdekte ik dat ik al ver ben in mijn circulaire gedachten. Voor mij gaat circulariteit zo ver dat het ook is grondstoffen zo gebruiken in je ontwerp dat ze weer makkelijk te scheiden zijn in monostromen. Daarna kun je dus upcyclen, hergebruiken en er iets met meer waarde van maken. En dat bracht me, al weer via Wikipedia op schijn-upcycling en dat herkende ik. Want vaak is het nog mooie dingen maken van stoffen waar je eigenlijk niets anders meer mee kan maar die aan het einde van hun levensduur toch weer in de oven belanden omdat ze op zichzelf niet meer (rendabel) te recyclen zijn. Dus niets (oneindig) rondgaande beweging. We zijn er nog niet maar ik heb al mooie initiatieven gezien dus blijf hopen en natuurlijk informatie verzamelen om te verwerken tot mooie verhalen en blogs.

Blader door het archief