Blij

Nu de zomer voor de deur staat, gaan de gedachten langzaam maar zeker weer naar andere dingen uit. Even het hoofd leeg maken, toe komen aan klussen die bleven liggen of gewoon een avond buiten bijkletsen met vrienden of familie uitkijkend op de ondergaande zon. Heerlijk daar word ik blij van.

Omdat ons huis een paradijs op zich is, blijven we de zomers vaak thuis. We laten mensen er van meegenieten (bijvoorbeeld via Pont8) en genieten van de mensen die ons verblijden. Letterlijk, want we ontdekten inmiddels hoe leuk het is om een B&B te runnen. Het levert onverwachte ontmoetingen en gesprekken op.

Zoals onlangs, de lts-er die boekhouder werd en nu daarin minder werk is (automatisering doet zijn intrede) op een leeftijd dat de arbeidsmarkt nog weinig kansen overlaat, zich om liet scholen tot operator. Met een Vapro-diploma op zak was er een componentenfabriek die de sprong waagde. Gaaf, van beide overigens. Dat je zo out-of-the-box durft te denken en heel iets anders gaat doen maar ook het bedrijf dat alle vooroordelen over 50+ naast zich neerlegt en hem aanneemt. Want het gebeurde laatst weer op een bijeenkomst over arbeidskansen dat er toch nog iemand het waagde de 50+’ers af te schilderen als ongemotiveerd en ongeïnspireerd. Maar ik zie er heel wat die nog een cursus beginnen of dolgraag aan het werk willen maar die door het bedrijfsleven niet eens worden opgemerkt. Terwijl ze helemaal niet meer de hoofdprijs vragen, u moet al die krantenverhalen niet geloven dat is namelijk slechts een topje van de ijsberg; die best begrijpen dat jongeren een kans moeten krijgen en dat zij als ouderen niet altijd met het vingertje moeten wijzen. Laatst riep iemand ‘Kennis staat innovatie in de weg’ en dat kan best zijn maar niet elke kennisdrager blijft in dezelfde groef hangen, kijk maar naar het voorbeeld dat ik eerder aandroeg.

Blader door het archief